Hoe Klaas Kroezen mede dankzij kitesurfen en meditatie een internationaal bedrijf uit de grond stampt

Klaas Kroezen vond mede dankzij kitesurfen, yoga en meditatie genoeg energie, discipline en aandacht voor het bouwen van een internationaal bedrijf. Tien jaar na de start deelt hij zijn belangrijkste lessen.

In januari 2008 startte ik samen met mijn broer WUA (mijn deel verkocht in 2022), met als doel: een fantastisch bedrijf neerzetten, met de filosofie “eerst wie, dan wat”. Oftewel: we gaan een te gekke (familie)cultuur neerzetten waar mensen mogen zijn wie ze zijn. Geïnspireerd door het boek Good to Great namen we “Eerst wie, dan wat” zo letterlijk dat we onze cultuurfilosofie direct in het eerste jaar hebben neergezet, inclusief de naam WUA, het design en alles er om heen.

We hadden nog geen product, oftewel de “wat”. Samen met een coach vanuit mijn MBA zijn we 10 verschillende business ideeën gaan doorgronden en hebben we een jaar uitgetrokken om te kiezen. De belangrijkste voorwaarde was dat het product of dienst met de digitale wereld te maken had, we er kriebels van kregen en als we alles op alles zouden zetten er wereldkampioen in konden worden.

Mijn belangrijkste doel is om te inspireren, te verbinden en te ondernemen in een familiecultuur. Wat veel verder gaat dan omzet of winst maken. Om zo samen dromen te leven en echt toegevoegde waarde te leveren aan de maatschappij. In deze blog wil ik mijn 10 belangrijkste lessen van 10 jaar ondernemen binnen WUA met je delen. Hier komen ze:

1. Leef je passie

Laat je door niets of niemand tegenhouden bij het leven van je passie. Je bent voor iederéén (ook voor jezelf) de leukste persoon als je je passie leeft. Ik heb besloten om dit altijd na te streven, ook op de momenten dat het leven tegenzit. Vanaf het begin van WUA hebben we dit altijd nagestreefd. Ook toen we nog niet wisten wat we gingen doen. We gingen een bedrijf neerzetten dat gaat voor het mooiste leven. Voor onszelf en voor de mensen om ons heen.

2. Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen energie en gezondheid

Ik geloof dat je je eigen gezondheid altijd op nummer 1 moet zetten. Bouw op dit vlak aan je eigen discipline. Hoe uitdagend het bouwen van een bedrijf of het leven ook kan zijn – en dat is het! Als je goed voor jezelf kan zorgen, kan je ook goed zorgen voor je gezin, team, klanten en leveranciers. Dan kan je de uitdagingen aan die op je pad komen. In de praktijk doe ik zelf veel aan yoga, kitesurfen en meditatie. Dit helpt mij met het bouwen van discipline en bij het reageren op wat er op je af komt. En het geeft me de stilte, de ruimte en het overzicht om te zien wat echt belangrijk is om mijn aandacht aan te geven.

Dit lijkt op ‘vertragen’, maar ik geloof dat het juist onwijs versnellen betekent. En ook nog eens ontzettend leuk en mooi om te doen. Voor mij is het “thuiskomen”, en een belangrijke manier om vol in mijn energie te zijn. Daarnaast voeren we vitaliteit ook volledig door binnen WUA. Dit leverde ons de award Vitaalste bedrijf van van Noord-Holland. De belangrijkste 3 pijlers hierbij: Mentaliteit, Gezonde voeding en Beweging.

Misschien was dit wel mijn mooiste kitesurfsessie ooit.

3. Stel voor jezelf een BHAG (Droomambitie) op

Waar wil je staan over 7 jaar? Waar krijg je echt kriebels van? Wat lijkt onmogelijk, maar zou toch mogelijk kunnen worden als je er echt volledig voor gaat? Wij hebben vanaf het begin van WUA altijd gezegd dat we in 1 ding de allerbeste van de wereld willen worden. Met laser focus. Met welke hobbel of kans die we dan ook tegen komen. Focus, focus, focus. Dit doen we nu de afgelopen 10 jaar in 16 landen, en gaan we ook de komende 10 jaar doen. Op naar de beste en grootste Digital Experience Benchmark in 80 landen 🙂

4. De vraag is niet ‘hoe?’, de vraag is: ‘wie?’

Heel vaak heb ik me afgevraagd: hoe ga ik dit voor elkaar krijgen? Hoe? Voor elke uitdaging in een onderneming is er een specialist beschikbaar in de markt. Als je een muur gaat metselen, dan vraag je een metselaar. Als je een app wilt programmeren, dan heb je een goede app-programmeur nodig. Zo is het ook met sales, marketing, finance, legal, administratie en schoonmaak. Je hoeft zelf nooit het wiel opnieuw uit te vinden.

Bezig zijn met het “hoe?” op een vakgebied dat niet echt jouw ding is, leidt tot frustratie. Je bent simpelweg niet in alles de specialist. Als je dat wel probeert te zijn, dan kan dit ten koste gaan van jouw aandacht voor je team, je klanten en voor je eigen energie en gezondheid.

5. Bouw je aan een muur of bouw je aan een kasteel?

Als ondernemer ben je elke dag met details bezig. Het bouwen van een bedrijf gaat steen voor steen. Maar wat is je visie? De meeste mensen overschatten wat ze in 1 jaar kunnen doen en onderschatten wat ze in 10 jaar kunnen doen. Wanneer je focus hebt dan kan je ook echt samen met je team, klanten en leveranciers bouwen aan een kasteel. En dat doe je niet in 1 of 2 jaar. Het gevaar bij succes is dat je meer kastelen wilt bouwen. Voordat je het weet ben je met verschillende muurtjes bezig, en wordt er geen marge gemaakt. Dat kost ontzettend veel energie, doordat de aandacht naar verschillende dingen gaat.

Voordat je het weet ben je met verschillende muurtjes bezig, en wordt er geen marge gemaakt

Mijn keuze is focus op 1 ding, de beste van de wereld worden en blijven en een prachtig kasteel bouwen. Met volle energie en passie. Met voldoende marge om continu te innoveren en extreem veel waarde aan klanten te kunnen leveren. Met fantastische mensen die als een familie met elkaar samenwerken. In vele verschillende landen met eigen “cellen” die ontstaan zijn vanuit het hoofdkantoor aan de Herengracht. Elke directeur is minimaal een half jaar bij ons team in Amsterdam. Om zo volledig onze cultuur mee te krijgen. Op dit moment hebben we 4 cellen (VS, UK, Nederland en Duitsland), er komen er dit jaar nog 2 bij.

6. Je klanten zijn veruit de belangrijkste investeerder

Je leest het goed. Ik geloof in extreme focus op klanten. Klanttevredenheid. Aandacht. Echt betrokken zijn. En je klanten ook meenemen in het bouwen van jouw kasteel. Zij zijn daar een ontzettend belangrijk onderdeel in. Hoe gaaf is dat! Een van de belangrijkste dingen voor ons is dat de baten voor de kosten uitgaan. Als je namelijk van te voren weet te verkopen, dan is er ook echt markt voor.

Veel ondernemers starten hun bedrijf met het verkopen van aandelen aan investeerders

Veel ondernemers starten hun bedrijf met het verkopen van aandelen aan investeerders. En worden daar dan goed in. Om vervolgens te “moeten” verkopen aan klanten. Dan kan je er in mijn ogen beter meteen mee beginnen. Met alle passie, doorzettingsvermogen en lol die daar bij kan horen.

7. Er is altijd een weg

Heb durf en vertrouwen. De doorzetter wint. En visualiseer. Zie het eindresultaat en leef in de visualisatie alsof het al zo is. Dan ga je de weg vinden. Vrijwel dagelijks visualiseer ik in 10-15 minuten mijn belangrijkste 3 doelstellingen. Groot of klein. Ik gebruik hier vaak de begeleide meditatie van Tony Robbins voor, die start met een korte ademhalingsoefening, dankbaarheid op “wat is”, om vervolgens door te gaan naar waar je naartoe wilt. Ik geloof dat je door dit te doen het ook daadwerkelijk gaat zien, vinden of dat het vervolgens “toevallig” op je pad komt.

8. Ga buiten je kantoor aan de slag

Ik heb sinds september 2016 geen bureau of kantoor meer, in ons pand aan de Herengracht. Het is een belangrijke les die ik heb geleerd van Richard Branson. Door buiten het kantoor te zijn, en doordat iemand anders de leiding heeft van het kantoor, kan ik veel beter de hoofdlijnen blijven zien. Bezig zijn met ondernemen. Met structureel meer waarde leveren aan de klant én aan het team, in plaats van opgeslokt te worden in de dagelijkse gang van zaken.

Mijn agenda is zo leeg mogelijk

Ik geloof dat wanneer ik de mensen uit het team nu spreek, dat ik ze dan ook echt spreek met de aandacht die ik op dat moment kan geven. In de praktijk betekent dit dat ik altijd mijn laptop en sportspullen in mijn rugtas heb, en mijn kite-set in de auto. Dat mijn agenda zo leeg mogelijk is. Zodat er optimaal ruimte is voor creatie en mooie diepgaande gesprekken met (potentiële) medewerkers, klanten of leveranciers.

9. Nieuwe collega’s: eerst wie, dan wat

Bij het zoeken naar de juiste mensen is de eerste vraag of deze persoon goed past in onze (familie)cultuur. Om vervolgens te bekijken of diegene de rol kan vervullen, en later door kan groeien in andere rollen. Karakters van mensen veranderen niet snel. Rollen veranderen veel en veel sneller. Dan kan je maar beter hele leuke mensen aannemen die echt passen binnen de organisatie en kernwaarden.

Openstaan voor verschillen maakt het verschil

In de praktijk kijk ik voornamelijk naar energie. en of iemand echt past binnen de organisatie. De wil om te groeien is essentieel. Vaak begin ik in gesprekken over vitaliteit of over meditatie. Ook als iemand hier nog niet veel van af weet is het interessant hoe hij of zij reageert. Nieuwsgierig en geïnteresseerd, of veroordelend? Als we de wereld willen veroveren komen we zo ontzettend veel verschillen en culturen tegen. Juist daarvoor openstaan en van te genieten maakt in mijn ogen het verschil.

Het WUA-team samen met Pieter van den Hoogeband tijdens de nominatie van het Vitaalste Bedrijf van Noord-Holland.

10. Leef vanuit een beautiful state

Misschien is dit wel het belangrijkste. Streef je naar een emotie die je goed laat voelen in het hier en nu? Is succes een positieve emotie? Of is het maar voor even? Ik geloof dat het gaat om thuis zijn bij jezelf. Om vervolgens thuis te zijn in de organisatie en een sfeer te creëeren waar het dusdanig veilig is dat elk mens zich thuis mag voelen. Oftewel een duurzame emotie van “fijn” voelen. Een beautiful state, in het Engels. En ja, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Het leven is namelijk niet perfect. En in het perfecte “plaatje” ligt ook de meeste pijn en frustratie.

Er bestaat maar al te vaak een discrepantie tussen het perfecte plaatje en de werkelijkheid. Daar komt frustratie vandaan. Het besef en loslaten dat alles perfect moet zijn zorgt dat frustratie als sneeuw voor de zon verdwijnt. Voor mij is meditatie hierin een belangrijke herinnering. Het gaat namelijk niet om de focus op perfectie, het resultaat of het succes. Het gaat juist om de focus op continu verbeteren in kleine stappen, met de klant centraal. Én met je lange termijn doel voor ogen. Waarbij je er op mag vertrouwen dat als je dat doet, dat je dan het maximaal haalbare resultaat behaalt. Je hebt namelijk 100 procent van je tijd en energie gegeven aan waar je invloed op hebt om het resultaat te kunnen beïnvloeden.

Dankbaar

Dit waren mijn belangrijkste 10 lessen van de afgelopen 10 jaar. Ik hoop dat ik je ermee heb geïnspireerd. Wat ben ik dankbaar voor alle mooie mensen om mij heen. Fysiek of op afstand. Wat een avontuur. Met vele hoogte- en dieptepunten. Op naar de volgende 5 jaar!

Vorige
Vorige

De 100 lessen van Tony Robbins Business Mastery

Volgende
Volgende

BNR Marketing & Sales Podcast: Begin met de Klant! - Klaas Kroezen